Blessures - Jumper Knee (Springers Knie)

Jumpers Knee (Springers Knie)

De Jumper's Knee dankt zijn naam aan het feit dat de aandoening veel voorkomt bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. 

De klachten bevinden zich rond de kniepeesaan de voorzijde van de knie.

Beschrijving

De kniepees loopt van de onderkant van de knieschijf naar de voorkant van het bovenste deel van het scheenbeen (tuberositas tibiae).

Bij een jumper's knee is de pees bij de aanhechting op de knieschijf aangedaan/ De Pees kan ontstoken zijn (tendinitis) of in kwaliteit en structuur verslechterd (tendinose).

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan geleidelijk zonder dat hier een trauma aan vooraf gaat.

Klachten en verschijnselen : symptomen

De pijn zit voornamelijk onder de aanhechting van de kniepees aan de knieschijf. Bewegingen waarbij de benen explosief gestrekt worden  (zoals bij springen) provoceren de klachten.

De klachten kunnen tijndens en na het sporten optreden. In ernstige gevallen kan de pijn tijdens normale dagelijkse activiteiten gevoeld worden. Bijvoorbeeld bij het traplopen of autorijden.

Druk op de aanhechting van de kniepees is pijnlijk en soms is er een lokale zwelling zichtbaar.

De verdikking beperkt zich tot de kniepees en is niet in de rest van het kniegewricht aanwezig - tenzij er srake is van bijkomstig  ander letsel van de knie.

Diagnose

De diagnose kan meestal met redelijke zekerheid gesteld worden. Met echografie of een MRI kan de structuur van de kniepees goed in beeld gebracht worden.

Behandeling 

Er zijn goede resultaten met gedoseerde excentrische krachttraining van de m.quadriceps. Excentrische krachttraining heeft een gunstig effect op de kwaliteit en trekkracht van de pees.

Sport(en)

Hardlopen, Basketbal, Volleybal, Voetbal, Atletiek